Рамала, окупиран Западен бряг – Младо палестинско момиче беше застреляно и

...
Рамала, окупиран Западен бряг – Младо палестинско момиче беше застреляно и
Коментари Харесай

Палестинските власти потушават протестите срещу Израел атаките в Газа

Рамала, окупиран Западен бряг –  Младо палестинско момиче беше убито и убито от силите за сигурност на Палестинската администрация (ПА) във вторник по време на митинги в град Дженин в северната част на Западния бряг в отговор на смъртоносната детонация в болница в обсадената Ивица Газа.

Семейството на 12-годишната Разан Насрала удостовери пред Ал Джазира, че тя е била убита към 22 часа във вторник вечерта.

Продължете да четете

листата на 3 детайла Представители на Газа упрекват Израел за смъртоносния удар против болница Палестинският дипломат в Организация на обединените нации осъжда Израел за офанзивата на болница в Газа Шефът на Организация на обединените нации изисква неотложно преустановяване на огъня в Газа завършек на списъка

„ Куршум влезе в дясната страна на гърдите й. Прониза белите й дробове и удари сърцето й “, сподели чичо й, 64-годишният Зиад Насрала пред Ал Джазира.

„ Смятаме я за мъченица, която беше убита, защитавайки Газа. Скърбим за нея с горделивост “, продължи той.

Погребална върволица се организира за нея в сряда сутринта в Дженин.

 

[Превод: „ С огромна горделивост скърбим за нашата щерка мъченица и дете, Разан Атаба Хамиди Насрала, която беше убита в отбрана на религията и в поддръжка на нашия народ в Газа. “]

Друг палестински юноша, Мохамад Савафта – студент първа година в университета – също беше съществено ранен от пожар в ПА в северозападния град Тубас на Западния бряг.

Футболната подготвителна академия, където той беше треньор, показа негова фотография във Фейсбук в сряда.

[Превод: Семейството на Master Coach Athletic Academy пожелава на треньора в Tubas Mohammad Marai Sawafta бързо възобновяване от пострадването му през вчерашния ден.]

Също по този начин различен палестинец, Ахмад Моен ал-Римауи, на 31 години, беше погубен при конфликти с израелските сили в село Наби Салех източно от Рамала във вторник вечерта, до момента в който минимум 30 други бяха ранени в окупирания Западен бряг.

„ Нека хората стачкуват “

Хиляди хора в Западния бряг и Йерусалим излязоха да участват на митинги във вторник вечерта след бомбения атентат в арабската болница Ал-Ахли в град Газа, който умъртви минимум 500 души.

Изображения и видеоклипове, излъчени от публицисти на мястото на случая, демонстрират безчет тела, разпръснати по земята, и хора, носещи крайниците на своите убити близки в платнени торби, на 12-ия ден от израелската бомбардировка на Газа.

В окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим израелски бойци и заселници също са умъртвили минимум 62 палестинци през последните 12 дни при военни набези и арести в палестински квартали, градове и села.

Това ескалиращо принуждение провокира митинги в Рамала, Дженин, Наблус, Тубас, Хеброн и Витлеем както против Палестинската власт (ПА) в градските центрове, по този начин и против израелските сили на контролно-пропускателни пунктове, военни бази и селища.

Силите за сигурност на ПА разрушиха протестиращите с бойни патрони, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, като минимум дузина души бяха ранени, което провокира в допълнение отвращение във вторник вечерта.

В Рамала, където е основана ПА, протестиращите хвърляха камъни, столове и други предмети по бронирани транспортни средства на ПА, пробвайки се да ги разпилян. Изглежда необятно споделено видео, показващо автомобил на PA, опитващ се да прегази протестиращ.

Говорейки с Ал Джазира от Дженин, 37-годишен мъж, който участва на митинга във вторник и който пожела да не бъде назван, сподели, че „ това беше вълна от яд против хората, които просто стоят в профил и заемат позиция на индиферентност ”.

„ Около 80 000 чиновници на PA мълчат, до момента в който десетки хора биват убивани в Газа от израелската войска и от заселниците и армията на Западния бряг “, продължи той.

„ Силите за сигурност се пробваха да разпилян митингите, което докара до борби с стачкуващите. Силите за сигурност стреляха с бойни патрони, което докара до мъченическата гибел на момиче и десетки други ранени “, добави мъжът.

В Наблус 45-годишен протестиращ, който също приказва при изискване за анонимност, сподели, че хората „ изискват силите за сигурност на ПА да защитят хората в лицето на тази невиждана израелска офанзива, без значение дали от армията или заселниците “.

„ Ако не са в положение – или не желаят – тогава най-малкото, което могат да създадат, е да оставят хората да се пазят сами. Нека хората стачкуват и да излязат, с цел да изразят гнева си, без да ги блокират “, сподели той.


Най-често срещаното скандиране в митингите беше: „ Сложи меча пред меча, ние сме хората на Мохамед Дейф “, по отношение на командира на военното крило на Хамас, бригадите Касам, само че митингите във вторник също включваха приканват президента на ПА Махмуд Абас да се отдръпна.

Нарастващите борби и напрежение с ПА, които мнозина на място разказват като подизпълнители за израелската окупация, хвърлят сянка на боязън и неустановеност върху стабилността в окупирания Западен бряг.

Във вторник вечерта въоръженото крило на партията Фатах на Абас, която работи без значение, разгласява изказване, призоваващо Абас да се отдръпна като началник на нейната Комисия на мъчениците и пандизчиите.

„ Даваме му период до четвъртък вечерта да съобщи дилемите, които е поел “, се споделя в известието, като се предизвестява, че „ в случай че не го направи, той ще стане законна цел за удари от нашите палестински въоръжени групи и народ “, прибавянето му би „ свалило организационното и национално покритие от него. “

Бригадите на мъчениците от Ал-Акса, коалиция от въоръжени групи за опозиция, също приканиха за „ съставяне на незабавна комисия, която да се врече във честност на командира Маруан Баргути, който лежи в пандиза, като висш командващ на палестинските революционни сили “. Баргути е водеща фигура на палестинската опозиция, който постоянно е апетитен за евентуален правоприемник на Абас във Фатах.

Протестите продължиха в сряда следобяд, като силите на ПА още веднъж разрушиха стачкуващите в Наблус.

Атака в болница

По-късно на Западния бряг в сряда сутринта се сътвори атмосфера на безшумно напрежение, когато учебни заведения, заведения за хранене и магазини затвориха вратите си в сходство с общата стачка, призована от публични лица и деятели в отговор на смъртните случаи в ал-Ахли Арабска болница.  

„ Клането беше неописуемо. По-голямата част от жертвите са деца и дами, чиито черти са били изтрити. Сред жертвите имаше хора без глави и раздрани елементи от тела “, сподели представителят на здравното министерство на Газа Ашраф ал Кидра на конференция след нападението.

Той сподели, че обстановката „ е надхвърлила опциите на медицинските и незабавните екипи “, добавяйки, че лекарите са принудени да „ правят интервенции на пода и коридорите на болничното заведение “, постоянно без упойка.


Хуманитарната обстановка в дребния крайбрежен анклав, дом на повече от два милиона палестинци, към този момент беше достигнала сериозна точка преди офанзивата против болничното заведение, като публични лица предизвестиха, че има единствено „ 24 часа останала вода, електричество и гориво ”.

Жителите на обсадената линия също са изправени пред сериозен дефицит на съществени консумативи, в това число бебешка формула и брашно, като множеството супермаркети са изчерпани.

Израел постанова сухопътна, морска и въздушна обсада на линията Газа през последните 17 години, в това, което от дълго време е описвано като „ най-големия затвор навън в света “. През този интервал Израел предприе голям брой широкомащабни офанзиви против Ивицата, убивайки хиляди палестинци.

Допълнителен репортаж от Shadi Jaraar’ah в Наблус.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР